Parion Antik Kenti’nde Osmanlı tersanesi izlerine rastlandı

Osmanlı Dönemine Ait Seramikler ve Tersane Kalıntıları Parion Antik Kenti’nde Keşfedildi

Çanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde yer alan antik Troas bölgesinin önemli liman kentlerinden biri olan Parion’da yapılan su altı çalışmaları sırasında, Osmanlı seramiği ve Osmanlı Tersanesi’ne ait olabilecek kalıntılar bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, antik limanda Osmanlı Dönemi’ne ait birçok seramiğin gün yüzüne çıkarıldığını belirtti ve bu keşfin önemine vurgu yaptı.

Osmanlı Seramiği ve Tersane Kalıntıları Keşfedildi

2 bin 700 yıllık geçmişe sahip Parion Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında Osmanlı Dönemi’ne ait seramiklerin yanı sıra Osmanlı Tersanesi’ne ait olabilecek izlerin bulunduğu ortaya çıktı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, “Parion Antik Kenti’nin Kuzey Troas Bölgesi’nin en önemli liman kentlerinden biri olduğunu belirterek, Osmanlı seramiği keşfinin antik kentin tarihine ışık tuttuğunu ifade etti.

“Su Altında Gerçekleştirilen Çalışmalar”

Parion Antik Kenti’nde yapılan çalışmaların, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle yürütüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Vedat Keleş, bu yılki çalışmalara ulusal ve uluslararası meslektaşların da katıldığını belirtti. Özellikle su altı araştırmalarına ağırlık verdiklerini vurgulayan Keleş, geçen yıl yapılan incelemelerin Osmanlı Dönemi’ne ait izleri gün yüzüne çıkardığını söyledi.

Antik limandaki bulguların, Osmanlı Donanması’na kereste tedarik noktası olmasının yanı sıra İstanbul’un odun ihtiyacını karşılayan önemli bir sevkiyat noktası olduğunu ortaya koyduğunu belirten Keleş, bu keşfin antik dönemden günümüze uzanan tarihi bir değere sahip olduğunu vurguladı.

Güney limanındaki Bodrum Burnu’nun Tersane Burnu adının tesadüfi olmadığını belirten Prof. Dr. Keleş, yapılan araştırmaların bölgenin tarihine ışık tuttuğunu ve Osmanlı Dönemi’ne ait kalıntıların önemli ipuçları verdiğini aktardı.

Parion Antik Kenti’nde yapılan keşifler, bölgenin tarihine yeni bir bakış açısı kazandırmış durumda. Osmanlı seramiği ve Tersane’ye ait kalıntılar, antik kentin önemli bir dönemine ışık tutuyor.

Related Posts

Üç aylar ne zaman başlayacak? Yeni Hicri yılda üç aylar (Receb, Şaban ve Ramazan) başlangıç tarihleri

Muharrem Ayı’nın gelişiyle birlikte yeni Hicri yıldaki tüm dini günlerle birlikte üç aylar başlangıcı da en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sırlarda yer alıyor. Hicri ve Miladi Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle üç aylar başlangıcı 2025 yılında 2 defa yaşanacak. Bir önceki Hicri Yılın üç aylar başlangıcı 1 Ocak tarihine denk gelmişti. Miladi olarak yeni yıl başlamadan 10 günlük zaman farkı nedeniyle bu yılın son günlerinde üç aylar başlangıcı idrak edilecek. Böylelikle 2025 yılında iki defa üç aylar başlangıcı yani Receb ayı başlangıcına tanıklık edilmiş olacak. Peki 2025 – 2026 üç aylar başlangıcı ne zaman? İşte merak edilip araştırılan tarih…

Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara kimdir? Niyazi Nefi Kara tutuklandı mı, neden tutuklandı?

Antalya’nın Manavgat ilçesinde CHP’li Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara’nın rüşvet, irtikap ve zimmet suçlamalarıyla tutuklanması, Türkiye’nin gündeminde takip edilen konular arasına girdi. 2024 yerel seçimlerinde Manavgat Belediye Başkanı seçilen Kara’nın hayatı, siyasi geçmişi ve gözaltına alınma süreci merak konusu oldu. Peki, Niyazi Nefi Kara kimdir, hangi görevlerde bulundu? Niyazi Nefi Kara tutuklandı mı, neden tutuklandı?

Şap hastalığı nedir, Türkiye’de var mı? Şap hastalığı belirtileri neler? İşte, Şap hastalığının kontrolüne yönelik yönetmelik

Şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarlarından duyurular gelmeye başladı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, şap hastalığının 4 ay önce Avrupa’da başladığını bildirdi. Türkiye’de özellikle doğu illerinde sınırdan hayvan geçişleri olduğuna işaret eden Tunç, ülkede hastalığın ilk olarak Hakkari’de görüldüğünü ve salgının, hayvan pazarlarının açık olması ve nakillerin devam etmesiyle ülke geneline yayılmaya başladığını ifade etti. Peki, Şap hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Şap hastalığı Türkiye’de var mı? Şap hastalığı belirtileri neler? İşte, Şap hastalığının kontrolüne yönelik yönetmelik

ÇILGIN SAYILSAL LOTO SONUÇLARI AÇIKLANDI! 5 TEMMUZ ÇEKİLİŞİ || 6 bilen çıkmadı, büyük ikramiye devretti! Çılgın Sayısal Loto sonuçları sorgulama ekranı

Çılgın Sayısal Loto 5 Temmuz çekiliş sonuçları Milli Piyango Online tarafından her hafta olduğu gibi bu hafta da Pazartesi akşamı saat 21.30’da yapılan çekilişin hemen ardından açıklandı. Hemen belirtelim ki bu akşam yapılan çekilişte 6 bilen çıkmayınca 419 milyon 765 bin lira değerindeki büyük ikramiye devretti. Peki, bugünkü çekilişte hangi numaralar kazandırdı. Merak edenler için detaylı sonuçları haberimizde derledik. İşte Milli Piyango Online TV YouTube kanalı üzerinden canlı olarak yayımlanan 5 Temmuz Çılgın Sayısal Loto çekiliş sonuçları….

YÖK 2030 eylem planı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Ankara, Diyarbakır, Niğde, İzmir ve iki kez de İstanbul’da düzenlediği “2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu Bölgesel Toplantıları”nın ardından yaptığı çalışmayla hazırladığı eylem planı önerilerini üniversitelere gönderdi. 

ÖSYM, hafta sonu 2 sınav düzenleyecek

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, 5 Temmuz Cumartesi 2025 Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2025-YDS/İngilizce), 6 Temmuz pazar günü ise 2025 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) düzenlenecek.