TÜİK kritik verileri açıkladı: Fiyat endekslerinde önemli artış!

2025 yılı Haziran ayına ilişkin Yurtdışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) verilerine göre, fiyatlar aylık yüzde 3,42, yıllık olarak ise yüzde 28,38 arttı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,77, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 25,17 bir artış yaşandı.

Sanayi Sektörlerindeki Yıllık ve Aylık Değişimler

Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yıllık bazda yüzde 23,36, imalat sektöründe ise yüzde 28,48 bir artış görüldü.

Ara mallarında yıllık bazda yüzde 24,95, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 32,19, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 30,89, enerjide yüzde 10,33, sermaye mallarında ise yüzde 33,30 bir artış yaşandı.

Aylık bazda ise imalat ürünlerinde YD-ÜFE yüzde 3,44 oranında arttı. Madencilik ve taş ocakçılığı alanında yüzde 2,03, imalat sektöründe ise yüzde 3,44 bir artış gerçekleşti. Ara mallarında aylık bazda yüzde 2,83, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 2,50, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 3,30, enerjide yüzde 9,96, sermaye mallarında ise yüzde 3,34 bir değişim gözlendi.

Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Yükselişini Sürdürüyor

Tarım-Girdi Fiyat Endeksi Mayıs ayında aylık yüzde 2,15, yıllık yüzde 31,80 arttı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,99, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 33,11 bir artış yaşandı.

Tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi aylık bazda yüzde 1,74, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi ise yüzde 4,59 bir artış gösterdi. Yıllık bazda ise tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi yüzde 31,08, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi ise yüzde 36,12 oranında yükseldi.

Malzeme Fiyatlarında Dikkat Çeken Artışlar

Veteriner harcamalarında yıllık bazda yüzde 55,83’lik bir artış dikkat çekerken, aylık bazda malzemeler yüzde 5,10’luk bir yükselişle öne çıktı.

Related Posts

Kütahya 2025 Yatırımları Değerlendirildi

Kütahya’da 2025 yılı kamu yatırımları ve projeleri, 3. İl Koordinasyon Toplantısı’nda ele alındı.

Küresel piyasalarda tarife belirsizlikleri şirket bilançolarına yönelik iyimserlikleri gölgeliyor

Küresel piyasalarda, şirket bilançolarına ilişkin iyimserliklerle risk iştahı artarken, gümrük tarifelerine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi bu risk iştahını törpülüyor.

Emekli maaşı blokesinde yeni dönem: Kirayı geciktiren yandı

Emeklinin açlık sınırındaki maaşına haciz yağabilecek. Bankaların aylıklara bloke koymasını yasallaştıran Yargıtay kararı, kötü niyetlilere yarayacak, kirasını ödeyemeyen emekli maaşsız kalacak.

Türkiye’nin 19 yıllık inşaat devi iflasın pençesinde. Bugüne kadar 84 projeyi tamamladı. 3 bin firmaya iş imkanı sunuyor

Bursa merkezli Atış Yapı, ekonomik zorluklar nedeniyle konkordato talep etti. 19 yıllık inşaat devi, yeniden yapılanmayla güçlenmeyi hedefliyor, paydaşlarına şeffaflık ve güven vadediyor. Bursa’nın önde gelen inşaat ve gayrimenkul …

KKTC’de asgari ücrete ara zam, Türkiye’yi ikiye katladılar

Yüksek enflasyonla boğuşan Türkiye’de milyonlarca çalışan asgari ücrete ara zam beklerken, bu zam haberi yavru vatandan geldi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde asgari ücret yapılan zamla birlikte net 44 bin 546 TL’ye yükseldi.

Ekmeğe zam kararı mahkemeden döndü

ETSO ve EDESOB’un, geçtiğimiz mart ayında aldığı kararla ekmekte yüzde 50 zam yapılarak 220 gram ekmeğin fiyatı 15 lira olmuştu. Zamma itiraz eden Edirne Valiliği, ekmek fiyatının yeniden değerlendirilmesi için komisyon kurmuş ancak ETSO, EDESOB ve …