Araştırma: Alzheimer bulguları genç yaşlarda ortaya çıkabilir

Alzheimer Hastalığına Dair Erken Yaşlarda Risk Faktörleri Tespit Edildi

Alzheimer hastalığı hakkında yapılan yeni bir araştırma, risk faktörlerinin erken yaşlarda bilişsel işlevi etkileyebileceğini ortaya koydu. Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu ve Butler Yaşlanma Merkezi tarafından gerçekleştirilen çalışmada, ABD’deki genç ve sağlıklı bireyler üzerinde yapılan araştırmada, 24 ila 44 yaş arasındaki katılımcıların bilişsel performansı ile Alzheimer hastalığına ilişkin risk faktörleri arasında bağlantılar olduğu tespit edildi.

Çalışmada Kardiyovasküler Risk Faktörleri, Yaşlanma ve Demans Görülme Sıklığı (CAIDE) puanlama sistemi kullanıldı. Elde edilen verilere göre, kalp-damar riskleri ve bazı biyobelirteçler, klinik semptomların ortaya çıkmasından yıllar önce dahi bilişsel fonksiyon ile ilişkili olabilir. Çalışmanın lider yazarı Prof. Allison Aiello, “Alzheimer riski belirtileri 50 yaşından önce bile fark edilebilir. Bu durum, erken müdahale ve stratejilerin önemini vurguluyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Yapılan araştırma sonuçları, Alzheimer hastalığına karşı mücadelenin sadece ileri yaşlarda değil, genç yaşlardan itibaren başlaması gerektiğini göstermektedir. Gençlerde risk faktörlerinin belirlenmesi, hastalığın ilerlemesini engellemek adına büyük önem taşımaktadır. (DHA)

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Yaz aylarında havuz enfeksiyonlarına dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte havuz kullanımı da artıyor. Uzmanlar, temizliği ihmal edilen havuzların mide, bağırsak, cilt, kulak ve göz enfeksiyonlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Ölümcül kene virüsüne karşı mRNA aşısı geliştiriliyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirtti. Dr. Çetin, üretilmeye çalışılan aşıların mRNA teknolojisiyle üretildiğini ve insan üzerindeki etkisinin daha etkili olacağına dikkat çekti.