Çörek Otu ve Timokinon: Kanser Tedavisinde Yeni Umut

Çörek Otu ve Timokinon: Kanser Tedavisinde Yeni Bir Umut

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen araştırmaya göre, çörek otunun etken maddesi timokinon, kemoterapi ve radyoterapi süreçlerine eklenerek kanser hücrelerini önemli ölçüde yok ediyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen ve 6 yıl süren bilimsel çalışmada, çörek otunda bulunan timokinon maddesinin akciğer kanseri hücreleri üzerindeki etkisi araştırıldı.

Tıbbi biyokimya, immunoloji, radyasyon onkolojisi ve genetik alanlarında uzmanlaşmış akademisyenlerin katkı sağladığı projede, çörek otunun en etkili bileşeni olan timokinonun kanserli hücrelerde apoptozu (programlı hücre ölümü) başlattığı belirlendi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Gürbilek liderliğinde yürütülen bilimsel çalışma, saygın bir bilimsel dergide yayımlandı.

“Kanser Hücresinin Ölüm Oranları Arttı”

Prof. Dr. Mehmet Gürbilek, yaptığı açıklamada, araştırmanın özellikle akciğer kanseri hücrelerine odaklandığını vurguladı.

Çalışmanın amacının, çörek otunun içerisinde bulunan timokinonun kanser tedavisi üzerindeki etkilerini ortaya koymak olduğunu belirten Gürbilek, “Timokinon içeren çörek otu yağı ile tedavi süreci uygulandı. Radyoterapi ve kemoterapiye timokinon eklenmesi sonucunda, kanser hücrelerinin ölümünde belirgin bir artış olduğunu gözlemledik. Hem radyoterapi hem de kemoterapinin uygulandığı gruplarda, timokinon eklenenlerde kanser hücresinin ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu gözlemledik.” dedi.

“Bilimsel Bir Kazanım”

Gürbilek, elde edilen sonuçların hücre kültürü deneyleriyle belirlendiğini açıklarken, timokinonun hem tek başına kanser hücrelerini öldürebildiğini hem de mevcut tedavilerin etkinliğini artırabildiğini belirtti.

“Timokinonun modern tedavilere destek olabilecek düzeyde etkili olduğunu bilimsel olarak kanıtladık. Şimdi, bu maddeyi ilaç formunda geliştirip klinik kullanıma sunmayı hedefliyoruz. Altı yıl boyunca planlama ve yayın aşamasında büyük bir çaba sarf ettik. Bu proje, üniversitemiz ve ülkemiz için önemli bir bilimsel başarıdır.” şeklinde konuştu.

Araştırma sonuçlarının dünyanın önde gelen bilimsel dergilerinden biri olan Q1 kategorisindeki Radiaton Biology dergisinde yayımlandığını vurgulayan Gürbilek, bu çalışmanın Türkiye’deki tıbbi ve aromatik bitkiler üzerine yapılan en kapsamlı araştırmalardan biri olduğunu belirtti.

Çörek otunun, İslam literatüründe “ölümden başka her derde deva” olarak anıldığını hatırlatan Prof. Dr. Gürbilek, bu geleneksel bilginin artık bilimsel temellere dayandığını vurguladı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Abdullah Doğan – Sağlık

Related Posts

YÖK 2030 eylem planı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Ankara, Diyarbakır, Niğde, İzmir ve iki kez de İstanbul’da düzenlediği “2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu Bölgesel Toplantıları”nın ardından yaptığı çalışmayla hazırladığı eylem planı önerilerini üniversitelere gönderdi. 

ÖSYM, hafta sonu 2 sınav düzenleyecek

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, 5 Temmuz Cumartesi 2025 Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2025-YDS/İngilizce), 6 Temmuz pazar günü ise 2025 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) düzenlenecek.

AÖF Yaz okulu kayıtları ne zaman başlayacak? Anadolu Üniversitesi yaz okulu sınavları hangi tarihte yapılacak? Kayıt takvimi belli oldu!

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 2025 yaz okulu kayıt takvimi belli oldu. Öğrenciler kayıtlarını belirlenen takvim doğrultusunda gerçekleştirecek. AÖF yaz okulu kayıt işlemi Ders Seçimi ve Kayıt Bedelinin ödenmesiyle tamamlanacak. Ayrıca yaz okuluna kayıt yaptıracak öğrenciler en fazla 5 ders seçebilecek. Peki

2025 YKS ilk kaç dakika çıkılmaz? YKS’de en erken kaçta çıkılır?

ÖSYM tarafından yapılan, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT), bugün gerçekleştirilecek. Peki, 2025 YKS ilk kaç dakika çıkılmaz? YKS’de en erken kaçta çıkılır?

Restorasyonu tamamlanan 1600 yıllık Mor Kiryakus Manastırı turizme açıldı

Restorasyonu tamamlanan 1600 yıllık Mor Kiryakus Manastırı turizme açıldı

Marmaris ve Datça’da “Anıtsal Mekanlarda, Anıtsal Konserler” serisi sanatseverlerle buluşacak

Marmaris ve Datça’da “Anıtsal Mekanlarda, Anıtsal Konserler” serisi sanatseverlerle buluşacak