Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Akciğer Hastalarının Yüksek Rakımlı Bölgelere Dikkat Etmesi Gerekiyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Olcay Ayçiçek, akciğer hastalığı olan bireylerin yüksek rakımlı bölgelere çıkarken dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Ayçiçek, rakım arttıkça atmosferdeki oksijen miktarı ve basıncının azaldığını, bunun da özellikle kronik solunum problemi yaşayan bireyler için risk oluşturduğunu belirtti.

“Havanın Temizliği Yanıltmasın”

Akciğer hastalarının daha temiz hava umuduyla yüksek rakımlı alanlara yöneldiğini belirten Ayçiçek, bu durumun sanılanın aksine faydadan çok zarar getirebileceğini söyledi. “Yüksek rakımlarda oksijen miktarı azalır. Oysa deniz seviyesinde oksijen basıncı en yüksek düzeydedir. Bu da akciğer hastaları için daha avantajlıdır” dedi.

“Yaş Değil, Oksijen Seviyesi Önemli”

Oksijen seviyesi normal olan bireylerin yüksek rakımlı bölgelere çıkmasında bir sakınca bulunmadığını vurgulayan Ayçiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Oksijen seviyesi düşük olan ve dışarıdan oksijen desteği alan hastaların yayla gibi yüksek rakımlı yerlerde yaşaması veya uzun süre kalması önerilmez. Bu tür durumlarda deniz seviyesi hem daha güvenli hem de daha sağlıklı bir ortam sağlar. Bu konuda yaş faktörü belirleyici değildir; önemli olan bireyin kandaki oksijen düzeyidir.”

Ayçiçek, özellikle yaz aylarında yaylalara yönelen vatandaşlara bu konuda bilinçli hareket etmeleri yönünde uyarılarda bulunarak, kronik akciğer hastalarının doktor tavsiyesi almadan yüksek rakımlı bölgelere gitmemeleri gerektiğinin altını çizdi.

Related Posts

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Yaz aylarında havuz enfeksiyonlarına dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte havuz kullanımı da artıyor. Uzmanlar, temizliği ihmal edilen havuzların mide, bağırsak, cilt, kulak ve göz enfeksiyonlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Ölümcül kene virüsüne karşı mRNA aşısı geliştiriliyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirtti. Dr. Çetin, üretilmeye çalışılan aşıların mRNA teknolojisiyle üretildiğini ve insan üzerindeki etkisinin daha etkili olacağına dikkat çekti.

Yüksek tansiyon riskini azaltmak için 5 etkili yöntem

İleri yaş hastalığı olarak bilinen yüksek tansiyon diğer adıyla hipertansiyon, genç yaşlarda da görülebiliyor. Ailesinde hipertansiyon öyküsü bulunan kişilerin erken yaşlardan itibaren farkındalık kazanmasının önemini vurgulayan İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muzaffer Murat Değertekin, genç yaşta ortaya çıkan hipertansiyonda ilaç kullanımından kaçınmanın sakıncalarına işaret etti.