Vatandaşın geçim derdini TÜİK bile gizleyemedi: Zirai donun etkisi böyle ortaya çıktı

TÜİK’in Açıkladığı 2025 Yılı Haziran Ayı Tarım ÜFE Verileri

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Haziran ayına ilişkin ‘tarım ürünleri üretici fiyat endeksi’ (Tarım-ÜFE) verilerini paylaştı.

2025 yılı Haziran ayında Tarım-ÜFE’de yaşanan gelişmelere göre, bir önceki aya göre yüzde 18,82 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 33,74 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,31 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 35,46 artış meydana geldi.

Aylık yüzde 18,82’lik artış, 2010 yılından bu yana TÜİK verilerine göre bir rekora işaret ediyor.

Meyvede Yüzde 202 Artış Gözlendi

Sektörel verilere göre, bir önceki aya göre tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 19,98 artış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 0,50 artış, balık ve diğer balıkçılık ürünleri ile su ürünleri ve balıkçılık için destekleyici hizmetlerde yüzde 5,25 artış yaşandı. Ana gruplarda ise, bir önceki aya göre tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 0,22 artış, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 51,08 artış ve canlı hayvanlar ile hayvansal ürünlerde yüzde 0,19 azalış kaydedildi.

Yıllık bazda incelendiğinde en yüksek artış yüzde 202,59 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler kategorisinde görülürken, aylık bazda ise en yüksek artış yüzde 47,92 ile yine yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler arasında gerçekleşti.

Tarım-ÜFE, çiftçilerin pazarlama kanallarında sattığı ürünlerin fiyatlarını kapsarken, üretici fiyatı ise vergiler hariç satış fiyatını ifade eder. Bu endeks, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörlerinde faaliyet gösteren üreticilerin ürünlerinin ilk el satış fiyatlarını takip eder.

Zirai Don Olayının Tarıma Etkisi

Geçtiğimiz baharda yaşanan ani hava değişiklikleri zirai don olayına neden olmuştu. Bu durum özellikle meyve hasadında önemli bir düşüş bekleniyordu. Meyve üreticileri, kiraz, kayısı, elma, üzüm, ayva, badem ve narenciyede büyük kayıplar yaşandığını belirtti. Zirai don nedeniyle meyve fiyatlarındaki sert artışın temel sebebinin üretimde yaşanan kayıplar olduğu vurgulandı.

Related Posts

Iğdır’da kayısı hasadı tamamlandı; 40 bin ton rekolte elde edildi

Iğdır’da hasadı tamamlanan kayısıda toplam 40 bin ton rekolte elde edildi.

Faiz, altın, döviz, borsa… 13 gün sonra piyasalarda neler yaşanacak?

Merkez Bankası’nın 24 Temmuz’daki faiz kararı, piyasalar için kritik olacak. Ekonomist Remzi Özdemir’e göre olası bir faiz indirimi, dövizden altına, borsadan konuta tüm yatırım araçlarını etkileyecek.

Bölgedeki yıldız oldu

Anadolu Grubu, yatırımcı ilişkileri alanında dünyanın en saygın değerlendirmelerinden biri kabul edilen Extel’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki en iyi yönetim ekiplerini değerlendiren anketinin sonuçlarına göre “Küçük ve Orta Ölçekli Şirketler” kategorisinde toplam 7 ödül aldı.

Sanayi üretimi mayısta yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı sanayi üretimi verisini açıkladı. Buna göre sanayi üretimi mayısta yıllık %4,9 artış gösterdi.

Bakan Bolat açıkladı: Yurtdışı alışverişinde yeni dönem!

Ticaret Bakanlığı, yurtdışı alışveriş sitelerine yönelik yeni bir zorunluluğu devreye aldı. Türkiye’ye satış yapan platformlar artık ülkede temsilci bulundurmak zorunda olacak.

Altının gramı 4 bin 236 liradan işlem görüyor

Altının gramı, güne düşüşle başlamasının ardından 4 bin 236 liradan işlem görüyor. Dün ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,9 kayıpla 4 bin 250 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,3 azalışla 4 bin 236 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek altın 6 bin 955 liradan, Cumhuriyet altını 27 bin 713 liradan satılıyor.