Yaz aylarında havuz enfeksiyonlarına dikkat!

Yaz Mevsiminde Havuz Kaynaklı Enfeksiyonlara Dikkat!

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mustafa Ekici, yaz mevsiminde besin, su ve havuz kaynaklı salgın hastalıkların arttığını belirtti. Dr. Ekici, sıklıkla mide, bağırsak enfeksiyonları, göz, kulak ve cilt enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonlarının yaz aylarında artış gösterdiğini ifade etti. Kolera, tifo, basilli dizanteri, giardia, Hepatit A ve mantar enfeksiyonlarının sıklıkla karşılaşılan enfeksiyonlar arasında olduğunu belirtti.

Su Kaynaklı Salgınlar Artış Gösteriyor

Yazın sıcaklıkların artması ve tatil dönemlerinin başlamasıyla birlikte havuzlarda geçirilen sürenin uzadığını ancak havuz sularının yeterince temizlenmemesi durumunda ciddi enfeksiyonlara neden olabileceğine dikkat çekiliyor.

Sindirim Sistemi Enfeksiyonlarına Dikkat!

Uzmanlar, yaz aylarında en sık görülen enfeksiyon türlerinin sindirim sistemi enfeksiyonları olduğunu belirtiyor. Rota virüs, Hepatit A, Salmonella (tifo), E. coli, Shigella (dizanteri) gibi etkenlerin uygun dezenfeksiyon yapılmayan havuz sularında bulaşabileceğine değiniyor.

İdrar Yolu ve Deri Enfeksiyonlarına Dikkat!

Kadınlarda daha yaygın görülen idrar yolu ve genital enfeksiyonların havuz kaynaklı olabileceğine dikkat çekiliyor. Uzun süre ıslak mayo ile oturulmamalı, duş alınmalı ve antiseptik solüsyonlarla temizlik sağlanmalıdır.

Dış Kulak Enfeksiyonlarına Dikkat!

Kulak enfeksiyonlarının havuz kaynaklı yaygın bir sorun olduğunu belirtiliyor. Uzun süre suda kalmak ve kulağa su kaçması dış kulak yolu enfeksiyonlarının tetikleyicisi olabilir.

Göz Enfeksiyonlarına Karşı Önlem alın!

Havuz sularındaki klor veya bakterilerin gözde konjonktivite yol açabileceğine dikkat çekiliyor. Gözde kızarıklık, batma ve çapaklanma gibi belirtiler varsa enfeksiyon gelişmiş olabilir. Havuzda gözlük kullanmak ve yüzme sırasında gözleri kapatmak önemli bir korunma sağlayabilir.

Sağlıklı Kalma İçin Önlemler!

  • Havuzdan önce ve sonra duş alınmalı.

  • Islak mayo hemen değiştirilmeli.

  • Kulak tıkacı ve havuz gözlüğü kullanılmalı.

  • Ayaklar dezenfekte edilmeli, havuz bölgesine ayakkabıyla girilmemeli.

  • Enfeksiyon hastalığı olanlar havuza girmemeli.

  • Suya girerken bone takılması önerilir.

  • Havuz sonrası vücut kurulanmalı.

  • Şikayet halinde vakit kaybetmeden doktora başvurulmalı.

Şikayetlerde Doktora Başvurun

Ateş, kulak ağrısı, ciltte kızarıklık, kaşıntı ve gözlerde sulanma gibi belirtiler görülmesi durumunda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği vurgulanıyor.

Related Posts

Bebekler için geliştirilen ilk sıtma ilacı onay aldı

Sıtmaya yakalanan bebek ve 5 kilograma kadarki küçük çocukların tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen ilk sıtma ilacı, İsviçre’nin resmi ilaç denetim kurumu Swissmedic tarafından onaylandı.

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Diyetisyen Bahadır: Çilek, vişne ve kiraz gibi kırmızı meyveler kalp sağlığını destekliyor

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Yılan sokmasına karşı “bilinçli ve sakin davranma” uyarısı

Ölümcül kene virüsüne karşı mRNA aşısı geliştiriliyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirtti. Dr. Çetin, üretilmeye çalışılan aşıların mRNA teknolojisiyle üretildiğini ve insan üzerindeki etkisinin daha etkili olacağına dikkat çekti.